Битиќи: 93,4 проценти од невработените се функционално неписмени

Вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи вели дека во Агенцијата за вработување процентот на невработени е навистина се уште висок,

Прочитај повеќе

Зголемен бројот на вработени во вториот квартал од 2022, но ќе има корекции поради пописот

Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека во второто тромесечје, активното население во Македонија изнесувало 812,056 лица, од кои

Прочитај повеќе

Драстично намален бројот на вработени во државата – Речиси за 120,000 помалку во првиот квартал од 2022

Бобан Илијевски Драстично е опаднат бројот на вработени во Македонија во периодот помеѓу првото тромесечје од 2020 и првото тромесечје

Прочитај повеќе

Бројката на невработени паѓа и во јули, но темпото забавува

Невработеноста продолжува да се намалува и во јули годинава, но она што е забележливо, е дека трендот како да забавува,

Прочитај повеќе

Расте бројот на социјално ранливите лица меѓу невработените во земјава [инфографик]

Поминаа речиси две години од имплементирањето на проектот „Активација на ранливите групи на пазарот на трудот“, и оттогаш до денес,

Прочитај повеќе

„Лабораторија за млади од Западен Балкан“: Третина од младите се невработени

Невработеноста на младите од Западен Балкан во секоја од земјите е преку 25 проценти. Неусогласеноста на образованието со потребите на

Прочитај повеќе

Доктори на науки и магистри СЕ БЕЗ РАБОТА во Македонија

Во земјава има вкупно 109 249 невработени лица на возраст од 15 години и повеќе. Од нив речиси 80 проценти

Прочитај повеќе

Јовевски: Веселата статистика од бројки не го храни народот и не го менува амбиентот во земјава…

Весела статистика на невработеноста Интересно е како излегуваат пакети податоци од т.н. „попис“ (кој се изврши така како што се

Прочитај повеќе

Бројот на невработени за една година се намалил за 28,000 – Дали поради вработување или иселување?

Голем дел од невработените што се пријавија во Агенцијата за вработување поради економските мерки поврзани со невработеноста, сега самоиницијативно престанаа

Прочитај повеќе

120.000 лица се водат како невработени во Агенцијата за вработување

120 илјади лица се водат како невработени, според податоците на Агенцијата, вели директорот на Агенцијата за вработување, Беким Мурати во

Прочитај повеќе