Петкоска: Како е регулирано во законот кои места ќе работат во недела и колкав процент од граѓаните ќе бидат слободни

Трите прашања се однесуваат на измените на законот за трговија кој бомбастично беше најавуван пред една година, се донесе избрзано

Прочитај повеќе

Законот за недела-неработен ден ја поттикнува сивата економија

Занаетчиската комора останува на ставот дека новиот Закон со кој недела е неработен ден, ја поттикнува сивата економија, односно работењето

Прочитај повеќе

Дури 65 отсто од германските инвеститори не успеале да ги предвидат зголемените трошоци од недела неработен ден

Кај 39 проценти од стопанствениците нема зголемување на трошоците кои се однесуваат на персоналот со воведување на ден недела како

Прочитај повеќе

Бектеши: Се применуваат законските измени за недела – неработен ден

Министерот за економија Крешник Бектеши беше во посета на трговскиот центар „Ист гејт мол“, при што констатираше дека во објектите

Прочитај повеќе

Занаетчиската комора бара законското решение недела како неработен ден да претрпи измени

Воведувањето на законското решение за недела неработен ден голем дел од работниците го дочекаа со радост, дел од нив бидејќи ќе

Прочитај повеќе

Инспекторатот за труд контролира дали се исплаќа поголема дневница за работа во недела

Државниот инспекторат за труд (ДИТ) денеска ги почнал надзорите во оние прави субјекти кои согласно закон можат да работат во

Прочитај повеќе

Хоџа: Отпуштени 150 работници од една компанија поради мерката „недела неработен ден“

Недела неработен ден не е добар за економијата, истакна претседателот на Стопанскатa комора на северозападна Македонија Неби Хоџа во дебатниот магазин „Click

Прочитај повеќе

„Компаниите самостојно да одлучуваат дали ќе ‘одмораат’ во недела или не“

Компаниите самостојно да одлучат дали ќе „одмораат“ во недела или не, согласно динамиката и спецификата на нивната дејност. Да се

Прочитај повеќе

Бектеши: Со одлуката за недела неработен ден 92 отсто од вработените имаат слободно време да го поминат со семејствата

Со последната одлука недела е неработен ден 92 отсто од вработените имаат слободно време да поминат со своите семејства, а

Прочитај повеќе

СДСМ: Со недела неработен ден ги штитиме работничките права и го унапредуваме стандардот на работниците

Владата предводена од СДСМ оствaри уште едно ветување дадено пред граѓаните. Од први јануари недела е ден за неделен одмор

Прочитај повеќе