Дали работниците во угостителскиот сектор се повеќе и повеќе ќе го користат ултиматумот: „Барам толку и толку плата, за да работам“?

Пишува: Бобан Илијевски Сезонската работа за угостителите одамна заврши, по што дел од нив се вратија назад во Македонија. Сепак,

Прочитај повеќе

Новите протоколи за свадби се нелогични, оценува Независната угостителска комора

Независната угостителска комора (НУК) смета дека новите протоколи за организирање на свадби се контрадикторни и нелогични и со нив се

Прочитај повеќе

Угостителите ќе бидат принудени да увезуваат работна сила, ако продолжи големиот одлив на работници

Бобан Илијевски Угостителските работници масовно ја напуштаат Македонија во потрага по поголеми плати. Нивна најчеста дестинација е Хрватска, но некои

Прочитај повеќе

НУК: Македонските банки инкасирале повеќе од 10 милиони евра на име камати од угостителите

Во време и услови на пандемија Ковид-19 банките без отстапки целосно ги пресметаа, наплатија и репорограмираа каматите и трошоците за

Прочитај повеќе

Работна средба на гувернерката на Народната банка со претставници на Независната угостителска комора

Гувернерката Анита Ангеловска-Бежоска и дел од тимот на Народната банка одржаа конструктивна работна средба со претставници на Независната угостителска комора

Прочитај повеќе

Угостителите бараат нормално работно време и да има музика

Угостителите не се задоволни од мерките и новите протоколи кои ги утврди Владата. Независната угостителска комора бара укинување на ограничувањето

Прочитај повеќе

НУК: Рестриктивните мерки се повторно селективни, непотребни, задоцнети и прекратки

Угостителите повторно се ставени под клуч на две недели. Одлуката на Владата создаде револот кај нив,  бидејќи тие веќе беа

Прочитај повеќе

Јосифовски за Работник: Го поддржуваме синдикалното организирање во угостителскиот сектор

Генерално угостителите не се задоволни со четирите пакет сет економски мерки за финансиска помош и поддршка. Факт е дека и

Прочитај повеќе

НУК: Битиќи итно да го прецизира терминот за работна средба

Соопштението на Независната угостителска комора ви го пренесуваме интегрално: Во вчерашната изјава Вицепремиерот Битиќи изјави дека е отворен да комуницира

Прочитај повеќе

НУК и даде рок на Владата до 25 јануари да ги прифати нивните барања

Соопштението на Независната угостителска комора ви го пренесуваме интегрално: Наместо со првите одлуки од 5-тиот сет економски мерки Владата итно

Прочитај повеќе