„Ниските плати имаат негативно влијание врз здравјето“: Луѓето кои работат помалку платена работа имаат поголема веројатност да имаат деменција во старост

Истражувачите од Универзитетот Колумбија воспоставија врска помеѓу ниските плати во средните години и когнитивниот пад во староста, откривајќи дека оние

Прочитај повеќе

Ниските плати не се единствената причина за лошиот стандард на граѓаните

Пишува: Бобан Илијевски Податоците на организацијата за истражување „Реактор“, покажуваат дека вработените во Македонија се втори по ризик од сиромаштија

Прочитај повеќе

Повеќе од 128.000 луѓе во Македонија работат на црно

Повеќе од 128.000 луѓе во Македонија работат на црно. Дури 65 отсто од нив изминатиот период останале без егзистенција, затоа што

Прочитај повеќе

Германски бренд си замина од велешка конфекција од солидарност кон вработените

Поради лошите услови во кои работат вработените, една велешка конфекција остана без својот германски партнер. Во модната конфекција „Стоби“ на

Прочитај повеќе

Левица – Македонија останува „инвестициски рај” за газдите, а пекол за работниците

Македонија останува „инвестициски рај“ на сметка на работничката класа, која продолжува да плаќа висока цена за тоа. Пред неколку дена

Прочитај повеќе

И административците се приклучуваат на протестот…

Ниските плати, стоп за трансферот од јавен во приватен сектор и немањето на социјален дијалог се причините за приклучување на

Прочитај повеќе