Шаќири: континуирано ја унапредуваме инклузивноста на образовниот систем, важна ни е поддршката од сите општествени чинители

Зголемување на инклузивноста на образовниот систем, вклучувањето на што поголем број деца со посебни образовни потреби во редовно школување и

Прочитај повеќе

Шаќири: Го унапредуваме образовниот систем, препознавањето и поддршката на надарените и талентираните ученици е важен услов за напредок на државата

Вистина е дека сé може да се одложи, ама грижата за талентот не може. Кога велам грижа, мислам и на

Прочитај повеќе

Шаќири: градиме образовен систем што поттикнува развој на дигиталните вештини кај учениците

Трета година по ред Северна Македонија е дел регионалната програма „Училишта на 21-от век“, финансирана од Владата на Обединетото кралство,

Прочитај повеќе

Шаќири: подигнување на инклузивноста на образовниот систем е фокус на нашата работа

Инклузијата во образовниот процес на децата со посебни образовни потреби и можностите за подобрување на овој процес беше тема на

Прочитај повеќе

МОН: Косово ќе го користи искуството на Северна Македонија во реформирање на образовниот систем

Министерството за образование и наука на Република Косово ќе ги користи искуствата на Република Северна Македонија од имплементацијата на реформските

Прочитај повеќе

Дали одгледувањето храна треба да биде дел од образовниот систем на децата?

Современата ера е обележана со постојаните достигнувања во технологијата, а новите пронајдоци обезбедија удобности и погодности за кои никогаш не

Прочитај повеќе

Царовска за Сител ТВ: Состојбата во училиштата е стабилна, сѐ уште нема потреба да се менува сценариото, ова го потврдија и здравствените власти

Сѐ уште нема потреба од промена на моделот за настава, и учениците продолжуваат и понатаму да одат во училиште, бидејќи

Прочитај повеќе

Царовска: создаваме општество во кое различностите во јазикот и културата ќе се гледаат како предност

Образовниот систем е местото каде се создаваат граѓани со вистински вредности кои знаат да ги почитуваат различностите, да бидат толерантни

Прочитај повеќе

Константниот одлив на работна сила ја руши стабилноста на бизнис климата во Македонија

Иако, според извештајот на Светска банка, Дуинг бизнис, Македонија во 2020 година беше рангирана на 17 – то место, со

Прочитај повеќе

Барбареев: Нашата визија со новата концепција е да се засака учењето, науката, татковината

Уште колку години треба да зборуваме, анализираме, истражуваме и констатираме дека имаме слаб образовен систем, но дека сега не е

Прочитај повеќе