Нископлатените индустрии да бараат чаре – Новите професии пополека им ги земаат работниците

Бобан Илијевски Јасно е како ден дека голем дел од македонските квалификувани работници се одлеваат во високо развиените економии, но

Прочитај повеќе

Бирократијата и непродуктивната администрација ја прават бизнис климата неповолна во Македонија

По објавувањето на текстот за бизнис климата и ставовите на бизнисмените, порталот Работник побара и експертски став за бизнис климата

Прочитај повеќе

Фактор: По завршување на пандемијата Македонија ја чека одлив на медицински сестри

Откако пандемијата на коронавирусот ќе заврши, Македонија ја чека одлив на медицински сестри. Тие би заминале во регионот, но и

Прочитај повеќе

Дискусија: Да се спречи одливот на мозоци и да се создадат услови за повратна миграција

Низ координиран пристап на државните институции, бизнис заедницата и невладиниот сектор може да се направи тренд на повратна миграција која

Прочитај повеќе

Д-р Панев: Одливот на доктори нема да запре без зголемувањето на платите

Сеуште нема ништо од зголемувањето на платите на докторите од терцијалното здравство за ветените 100,000 денари, ниту пак за зголемување

Прочитај повеќе