„Предлогот работниците да земаат плата до петти во месецот е неоправдан; многу е краток периодот за изготовка на платите“

Сегашните законски обврски за пресметка на плата се сосема реални, бидејќи изготвувањето на платите на вработените за пет дена е

Прочитај повеќе

„Склучување на договор за обука на наши работници во Германија, само за размена на искуства, а не одлив на кадри“

Бобан Илијевски Дали треба Македонија да склучи меѓународен договор со Германија за обука на квалификувани кадри и вработување? Ова е

Прочитај повеќе

ОРМ организира средба за законските измени за работни односи и за минимална плата

Организацијата на работодавачи на Македонија денеска во Прилеп организира средба со претставници од бизнис заедницата од Прилеп, Ресен, Битола и

Прочитај повеќе

ОРМ: Неопходни се образовни реформи за намалување на растечкиот недостиг на работна сила

Предизвиците со кои се соочуваат работодавачите со дефицитот на работна сила и образовните реформи прилагодени кон потребите на стопанството беа

Прочитај повеќе

Организација на потрошувачи: Владата да ги ограничи цените на брашното, маслото, млекото

Како организација на потрошувачи во Македонија не можеме да мируваме и сме исплашени за моменталната ситуацијата. Веќе порастот на цените

Прочитај повеќе

Што ќе биде потребно за да се избегнат отпуштањата на работниците од текстилниот сектор?

Бобан Илијевски Работниците во текстилната индустрија се во се потешка ситуација, не знаејќи кога ќе дојде денот, кога нивните работодавачите

Прочитај повеќе

ИВАП со писмо до Заев: Цела година не работиме, решете го нашиот проблем или ќе преземеме радикални мерки

Секторот за организација на настани континуирано не работи повеќе од една година. Велат, се обидовме на секаков начин да најдеме

Прочитај повеќе

ОРМ: „КонкурентнаПЛАТА” – прво национално истражување на плати и додатоци за помош при зголемување конкурентноста на компаните

Организацијата на работодавачите на Македонија спроведува истражување „конкурентнаПлата” во чии рамки од компаниите членки собира и обработува информации за плати, додатоци и надоместоци,

Прочитај повеќе

Кариерен развој, високи плати, рамна хиерархија се барањата на луѓето за да работат во Македонија, но дали е можно да се исполнат?

Факултети.мк спроведе анкета за тоа какви услови бараат младите за да останат да работат во Македонија. Меѓу останатите барања, беа

Прочитај повеќе

Бизнисот предупредува за опасностите од новиот бран на вирусот

Оптимизмот во бизнисот ќе се врати кога ќе се реши здравствена криза. Во моментов се уште е рано да се

Прочитај повеќе