Толкување на одредбите за прекувремена работа (Втор дел)

Прекувремена работа (втор дел) Доколку работникот работел над 150 часа подолго од полното работно време, а не отсуствувал од работа

Прочитај повеќе

Правно толкување на прекувремната работа (1 дел)

Прекувремена работа (прв дел) Согласно Законот за работни односи, работникот е должен на барање на работодавачот да врши работа преку

Прочитај повеќе

Толкување на одредбите за прекувремена работа

Рубрика за трудово и социјално право Тема: Прекувремена работа Работењето повеќе часови од полното работно време треба да претставува исклучок,

Прочитај повеќе

(АУДИО) Димитријевиќ: За да работниците имаат приватен живот, потребно е да се направи процена колкава плата е доволна за живот

Пишува: Бобан Илијевски Во вториот дел од разговорот со адвокатот Александар Димитријевиќ продолжуваме со законското решение недела како неработен ден

Прочитај повеќе

Работодавач кој има над 25 вработени е должен на секоја локација да води електронско евидентирање на работното време и прекувремената работа

Работодавач кој има над 25 вработени и кај кого процесот на работата се врши на една или повеќе локации е

Прочитај повеќе

Прекувремена работа: препознајте кога е неопходна, а кога е скриен мобинг

Прекувремена работа: препознајте кога е неопходна, а кога е скриен мобинг Законското работно време во Македонија изнесува 40 работни часови

Прочитај повеќе

Парите за прекувремена работа на наставниците се префрлени до општините

Фејсбук статус на Јаким Неделков, Претседател на СОНК:  На денешната средба со министерката Царовска добивме уверување уште еднаш дека пари

Прочитај повеќе

Кои се вашите права доколку работите прекувремено?

Прекувремената работа претставува работа која се врши преку утврденото полно работно време.  Според Законот за работни односи работодавачот може да побара

Прочитај повеќе

(ВИДЕО) Работник Прашува: Колку изнесува надоместокот за прекувремена работа?

Порталот Работник, со цел да ги информира работниците повеќе околу нивните работнички права, започна серија на видеа под наслов „Работник

Прочитај повеќе

Тренчевска: Мал е бројот на работодавачи што не исплаќаат додатоци за работа на празник и прекувремено

Кога се прават инспекциски надзори од страна на инспекторите на Државниот Инспекторат за труд, при констатирање на одредени неправилности од

Прочитај повеќе