Градежните работници бараат бенефициран стаж: „Потребен е само потпис од Министерот“

Бобан Илијевски Министерството за труд и социјална политика ќе спроведе целосна ревизија на работните места со бенефициран стаж и ќе

Прочитај повеќе

Пешевски: Дел од градежните компании им ги намалија платите на работниците, а дел издвоија повеќе средства

Во градежниот сектор имавме поплаки само од две компании и тоа ДГ Бетон АД Скопје од градежниот сектор и Мермерен

Прочитај повеќе

Лошите услови за работа во градежништвото, ќе придонесат да нема мајстори во Македонија

Некои работодавачи, на почетокот од корона кризата, како што тие ја нарекувале, се обиделе да им ги намалат платите на

Прочитај повеќе

Пешевски: Конвенциите имаат сила на Закон, но не се применуваат во пракса

Што се однесува на конвенцијата 167 на МОТ би напоменал дека во голем дел, иако не е ратификувана одредбите се

Прочитај повеќе

СГИП: Немаме отпуштени членови во градежната индустрија – се почитуваат мерките на Владата

Моменталната состојба во секторот градежништво е иста како и со сите сектори поради пандемијата од корона вирусот, велат од Синдикатот

Прочитај повеќе

Изработен прирачник за заштита на градежните работници од Ковид-19

Синдикатот на работниците од градежништвото, индустријата и проектитањето заедно со Македонското здружение за заштита при работа изработи „Водилка за безбедност

Прочитај повеќе

СГИП: Да се преземат мерки за спречување на Корона вирусот поради транзитирањето на Кинеските работници

Имајќи ги во предвид препораките и заклучоците на Светската здравствена организација за Корона вирусот, најновите случувања во регионот и светот,

Прочитај повеќе

СГИП: Менаџментот на Мермерен Комбинат АД Прилеп ја спречува комуникацијата на вработените со синдикатот

Сакаме да ја информираме целата Македонска јавност како и институциите на системот за случувањата помеѓу синдикатот и менаџментот на компанијата

Прочитај повеќе

Интервју: Пешевски – Бенефициран стаж за градежниците – Заложба на синдикатот на СГИП (Видео)

Градежните работници работат една од најтешките професии во светот на работата. Во Македонија нивните работнички права обемно се кршат од

Прочитај повеќе

СГИП: Разочарани сме што домашни компании нема да учествуваат во изградбата на новиот Клинички

Синдикатот за градежништво, индустрија и проектирање (СГИП) реагира што македонските компании се елиминирани од учеството на тендерот за изградба на

Прочитај повеќе