Царовска на меѓународна онлајн конференција: Со Болоњскиот процес го прилагодуваме високото образование на потребите на студентите и на општеството

Министерката за образование и наука, Мила Царовска денеска учествуваше на онлајн конференција на министрите надлежни за високото образование на земјите

Прочитај повеќе

СОНК: Ќе останеме воздржани од препораки, нo ако се загрози здравјето на просветните работници бурно ќе реагираме

Пандемијата на коронавирусот помеѓу другото ги затвори и училиштата, па остатокот од учебната 2019/2020 година учениците ја довршија од дома,

Прочитај повеќе

СОНК побара да се сопрат изборите на УКИМ поради епидемијата на коронавирусот

Самостојниот синдикат за образование, наука и култура на Р. Македонија, како синдикат кој има голем број на членови во високото

Прочитај повеќе

Велкоска: Онлајн наставата нуди доста можности, но училницата е незаменлива

Воведувањето на вонредната состојба и прекинувањето на редовниот наставен процес, пред нас како наставници создаде нови предизвици да се реорганизираме

Прочитај повеќе

Се прекинува воспитно-образовниот процес во детските градинки, основното, средното и високото образование

Владата на Република Северна Македонија на денешната 15-та редовна седница ја разгледа информацијата на Управувачкиот комитет за координација и управување

Прочитај повеќе

СОНК: Да се внимава да не се создаде технолошки вишок при имплементација на дуалното образование

Бобан Илијевски СОНК смета дека дуалното образование е процес кој би довел до креирање на повеќе стручни кадри, но апелира

Прочитај повеќе

Само 12 од 100 студенти се вработуваат по струка

Само 12 од запишани 100 студенти по завршувањето на студиите работат според своето образование, покажува анализата на непрофитната организација „Македонија

Прочитај повеќе

Заменик-министерот за животна средина и просторно планирање, Макрадули: Зазеленувањето е дел од имплементацијата на Планот за воздух и дава резултати

Во рамки на Планот за чист воздух, се поддржа проектот „Зелен лист, воздух чист“, иницијатива на Факултетот на земјоделски науки

Прочитај повеќе

СОНК со свои забелешки за предложениот Закон за Основно образование

Во текот на вчерашниот ден на седница на Владата беше усвоен предлогот на Министерството за образование и наука за новиот

Прочитај повеќе

Работниците кои се непријавени се дел од сивата економија

Процесот на приватизација, долгата транзиција и состојбите во посттранзицискиот период наметнаа нови квазистандарди во економиите на земјите што произлегоа од

Прочитај повеќе