Казните за прекршувањето на работничките права треба да бидат исти за сите компании (АУДИО)

Секое непочитување на законите од одредени компании ги става компаниите кои ги почитуваат законските прописи во неповолна положба. Boban Ilijevski

Прочитај повеќе

Работна сила постојано губиме, ТИЕ со закани за отпуштања

Работна сила во Македонија има се помалку. Квалификувана, речиси и да нема, а и неквалификуваните работници постепено заминуваат. Да бидеме

Прочитај повеќе

Исени: Предизвик е енергетската криза, паралелно на тоа и одливот на работната сила

Како реагира Стопанската комора на Северозападна Македонија на последните турбулентни економски и енергетски предизвици, одговара извршниот директор на СКСЗМ Дриљон

Прочитај повеќе

Анкета: За над 80 отсто австриски претприемачи недостигот на работна сила е најголема закана за фирмите

Австриските претприемачи се борат со недостигот на работна сила, а 83 отсто од нив сметаат дека недостигот на квалификувана работна

Прочитај повеќе

Американските компании се загрижени поради недостиг на работна сила поради Ковид-19

Американските компании ја завршиле годината со силни резултати, но се загрижени за продолжување на инфекциите со Ковид-19, иако се очекува

Прочитај повеќе

Дали би заминале од Македонија за да живеете во „најсреќната земја“? Еве што нудат

Животот во сигурен, уреден свет е нешто за што голем број од граѓаните сонуваат, но ако се фокусираме на Балакнот,

Прочитај повеќе

Поставување на прашања и тестови, наместо CV предлага „Recruit“

Компанијата „Japan’s Recruit Co. Ltd.“, која стои зад најголемиот светски портал за вработување „Indeed“ и веб страната „Glassdoor“ за анонимно

Прочитај повеќе

Луксузните хотели во Хрватска ќе се потипираат на македонска работна сила

Во следната зимска туристичка сезона, JLH Group планира да ги отвори сите свои хотели во Дубровник и да вработи речиси

Прочитај повеќе

Ангелоска – Бежоска: Македонците се дупло помалку продуктивни од Европејците

Побрз и одржлив економски раст на земјава е можен, доколку се зголеми потенцијалот за раст, а тоа може да се постигне само преку структурни

Прочитај повеќе

„Губењето на македонско здраво работоспособно населние преку договори не е пожелно во овој момент“

Бобан Илијевски Германските компании бараат меѓународна соработка за да дојдат до стручна работа сила. Според анкетата која ја порачала Фондацијата

Прочитај повеќе