Влада: Со „Отворен Балкан“ ќе добиеме работна сила во дефицитарните дејности

Македонија со „Отворен Балкан“ ќе добие работна сила во дефицитарните дејности, а слободниот пазар на труд носи повисоки плати и

Прочитај повеќе

Занаетчиите не отстапуваат од барањата за субвенционирање на минималната плата и недела за нив да биде работна

Занаетчиска комора не се откажува од барањето за субвенционирање на 3000 денари за минималната плата за занаетчиите, изјави претседателот на

Прочитај повеќе

Започна со работа консултативната група за реформи во системот за предучилишно згрижување и воспитание на децата

Консултативната работна група, формирана да го надгледува процесот и да дава предлози за подобрување на пристапот до квалитетни услуги за

Прочитај повеќе

Короната ги затвори и каналите за сезонска заработка

Македонската работна сила која сезоната пролет-есен мигрираше во соседните туристички дестинации или во некои од европските развиени земји годинава ќе

Прочитај повеќе

Повеќе отпуштања ќе има во компаниите од автомобилскиот сектор кои имаат поголема трудоинтензивна дејност

Автомобилската индустрија се соочува со големи економски потешкотии поради корона кризата. Големите автомобилски компании, како Јагуар Ланд Ровер, Бентли, Астон

Прочитај повеќе

(Фото) Д-р Цана го прегледуваше првиот сомнителен случај на коронавирус на Инфективна: Да се подигне на нивото на безбедност за да нема паника

Доктор Фадил Цана е првиот доктор кој се соочи со работна задача на своето работно место во Инфективна клиника во

Прочитај повеќе

На „Белград на вода“ му недостасуваат работници: Го градат Турци со 500 евра плата

Недостатокот на работна сила е горчлив проблем во земјите од регионот, а исклучок не е ни Србија. Нивниот Претседател, Александар

Прочитај повеќе

Не е точно дека Финска ќе воведе работна недела од четири дена

[Рајот на земјата: Шест часа работа само четири дена во неделата] Финска пред нецел месец ја доби најмладата премиерка во

Прочитај повеќе

Помали бирократски бариери за поголем профит

Помали бирократски бариери за слободен проток на стоки и услуги, хармонизирање на регулативите и сертифицирање, бара бизнисот за поголема трговска

Прочитај повеќе

МТСП: Разгледана програмата за реформи во вработувањето и социјалната политика 2020- 2022

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, министерот за образование и наука Арбер Адеми, Никола Бертолини, претставник од Европската

Прочитај повеќе