Еден работник не може повеќе од трипати да потпишува анекс на договорот, предвидува новиот закон за работни односи

Забелешките на законот за работни односи се во делот на колективните договори и договорите на определено време, вели Тренчевска Најголем

Прочитај повеќе

Потсетување: Работниците имаат право на надомест за работа на празници

Закон за празниците на Република МакедонијаЗакон за празниците на Република Македонија Во член 4 од овој Закон се предвидува дека

Прочитај повеќе

Работник на ресторан за брза храна откри „измама“: “Еве зошто во пијалоците секогаш ставаме многу мраз“

Речиси во сите ресторани за брза храна пијалоците се служат со многу мраз и тоа во неколку категории – мали,

Прочитај повеќе

Шефот не смее да му звони на телефон на работникот после работно време во Хрватска

Работодавецот или шефот не смее да му звони на мобилен телефон на работникот, ниту да му испраќа СМС порака и

Прочитај повеќе

„Многу грешат компаниите кои наведуват минимална плата за работни места каде што платата реално би требало да биде повисока“

Јас сум од оние менаџери за човечки ресурси кои сметаат дека транспарентната плата е најдобро решение, вели Билјана Чкламовска, професионалец

Прочитај повеќе

ПОТКАСТ: На што треба да обрнете внимание при интервју за работа? Како да одговорите на „Колкава плата очекувате?“ Конкретни насоки за CV…

Нова епизода или девета по ред на „Работник Поткаст“. Гостинка во оваа епизода е Билјана Чкламовска, HR/Compliance Manager или подобро

Прочитај повеќе

Доаѓаат пари на сметките: Кој има право на К-15 годинава и колку ќе изнесува?

Законот за работни односи предвидува право на регрес за годишен одмор за сите вработени лица кои имаат остварено најмалку шест

Прочитај повеќе

ВМРО-ДПМНЕ: Директори на М-Нав за еден мандат заработуваат колку работник за два работни века

Власта живее во луксуз, директорот на државната компанија за контрола на летање, М-НАВ Фахрудин Хамиди со месечна плата од 345.000

Прочитај повеќе

Што кога работникот се враќа на работа по добиена правосилна пресуда за незаконски отказ?

Рубрика за трудово и социјално право Тема: Што кога работникот се враќа на работа по добиена правосилна пресуда за незаконски

Прочитај повеќе

Добрите шефови VS. лошите шефови – Како да ги препознаете?

Подготвил: Бобан Илијевски Добрите шефови не менуваат на подобро. Тие во нас гледаат повеќе отколку што гледаме самите ние и

Прочитај повеќе