Во кои случаи невработеното лице би го изгубило правото на паричен надоместок?

Во кои случаи невработеното лице би го изгубило правото на паричен надоместок? Како што знаеме право на паричен на доместок

Прочитај повеќе

Би работеле ли четири дена во неделата, но по 10 часа дневно?

Пандемијата во голема мера ги промени работните навики. Се повеќе компании се селат на работа од дома, а некои воведоа

Прочитај повеќе

„Пандемијата просечното работно време во Македонија го намалила на 32 часа“

Бобан Илијевски Минатата недела пишував за тоа дали во Македонија ќе се зголеми фондот на работни часови, кој според Заводот

Прочитај повеќе

„Ни во 2022 година бројот на работни места нема да биде на нивото од 2019 година“

Бобан Илијевски  Проценката на Меѓународната организација на трудот за состојбата на пазарот на трудот во 2021 година е дека неговото

Прочитај повеќе

Договорите на определено време се тренд на Западот, смета проф. Мајхошев

Бобан Илијевски Пандемијата предизвикана од Ковид – 19 направи големи здравствени и економски штети, но од друга страна предизвика и

Прочитај повеќе

Лекарите специјалисти надвор од работното време ќе може да дежураат низ болниците во внатрешноста

Специјалистите вработени во која било државна или приватна болница ќе можат да дежураат во здравствените установи ширум државата. Со новите

Прочитај повеќе

Професија која ја избегнуваат: Им нудат поголеми плати, но залудно

Подготвил: Бобан Илијевски  Во пандемијата особено се загрозени оние кои и онака се слабо платени, луѓето кои работат во угостителството,

Прочитај повеќе

Таа е еден од ретките работодавачи кои има воведено флексибилно работно време за своите вработени

Александра Андреева е млад претприемач кој има основано свое сметководствено биро кое се нарекува „Андреева Консалтинг“ и се наоѓа во

Прочитај повеќе

Распоредување на работното време

Распоредување на работното време Секој работодавач е одговорен за организирање на работниот процес и работното време на своите вработени. Независно

Прочитај повеќе

Предлогот за намалување на работното време на администрацијата на 36 часа ja отвори пандоринатa кутија

Предлогот за намалување на работното време на администрацијата на 36 часа ja отвори пандоринатa кутија Во предизборен период партиите очигледно

Прочитај повеќе