Жените се уште значително помалку платени од мажите за иста работа

Надлежните институции во соработка со приватниот сектор и синдикатите да развијат ефикасен механизам кој ќе придонесе за изедначување на платите

Прочитај повеќе

Хелсиншки комитет: Најголем број пријави на работниците се за откази од деловни причини

Веднаш по воведувањето на првата мерка на Владата за заштита и превенција од коронавирусот на 10 март, Хелсиншкиот комитет за

Прочитај повеќе

ССКМ: Родова рамноправност за одржлив развој

Повисоки работни позиции за жените во корпоративниот свет засновани на квалитет, системско подобрување на состојба на жената во руралните средини

Прочитај повеќе

Новинарка бара оштета од еден милион долари, тврди дека била 85 % помалку платена од своите колеги

Познатата британска медиумска куќа Би – Би – Си се нашла сред скандал откако новинарката Самира Ахмед ги обвинила за

Прочитај повеќе

Обединетите Нации имплементираат проект за подобрување на прават на жените

Бобан Илијевски Денеска се одржа последната конференција за проектот „Жените имаат права“ којшто бил финансиран од страна на Организацијата на

Прочитај повеќе

Заев на меѓународна конференција „Жени во индустрија“: Еднаквост на жените во изборот на работни места

Претседателот на Владата на Р. Македонија, Зоран Заев денеска се обрати на отворањето на дводневната меѓународна конференција „Жени во индустрија:

Прочитај повеќе

Денар: Панел дискусија на тема ‘’Економско јакнење на жените’’

Во рамките на Неделата на женски права и родова еднаквост, Американската стопанска комора (АмЧам) и Националниот демократски институт (НДИ) беа домаќини на

Прочитај повеќе

Преку едукација до подобрување на статусот на текстилните работнички и младите жени во општеството

Проектот: Преку едукација до подобрување на статусот на текстилните работнички и младите жени во општеството, се реализира од Здружението Гласен

Прочитај повеќе