Сивата економија е намалена – минималната плата придонела за да истата оди во надолна линија

Finance Think – Институт за економски истражувања и политики го публикуваше истражувањето „Колкава е нашата сива економија? Како клучни економски

Прочитај повеќе

Лукаревска: Имаме засилени контроли – намалувањето на сивата економија е приоритет

Не би рекла дека е комплицирана постапката за адаптација на фискалните каси. Ние уште претходната недела известивме што треба да

Прочитај повеќе

„Продуктивноста е опадната, а власта не презема ништо околу тоа“

Власта им го поскапи на граѓаните животот од секој аспект, зголемена е цената на електрична енергија, поскапо парно, трошоците секојдневно

Прочитај повеќе

„Внеси боја во сивата економија“ – кампања на Министерството за финансии и УНДП

Министерството за финансии и Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) денеска ќе го означат почетокот на кампањата „Внеси боја

Прочитај повеќе

Дали во Македонија се исплати да се започне бизнис? – Препораки од бизнис секторот

Бројот на младите кои сакаат да започнат свој бизнис, преку мерката на Агенцијата за вработување за Самовработување која е финансирана

Прочитај повеќе

Детектирање и намалување на сивата економија во Македонија преку дефинирање на причините

Детектирање и намалување на сивата економија во државата преку прецизно мапирање на секторите во кои е најмногу застапена и утврдување

Прочитај повеќе

Србија воведува нови правила за фискалните каси – ќе важат за преку 100 сектори

Компаниите во Србија имаат нов, конечен рок до кој ќе треба да се прилагодат на новите фискални правила. За замена

Прочитај повеќе

Од средбата на Заев, Битиќи и Бесими со делегацијата на Светска банка: Ја прошируваме соработката за поддршка на приоритетите меѓу кои високо место има дигитализацијата на процесите

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев, заедно со заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на

Прочитај повеќе

АНАЛИЗА : Посилна и одлучна борба со сивата економија – јавниот долг “гази” на тенок мраз!

Со нови заеми дома и во странство ќе се враќаат сегашните заеми, јавниот долг ќе расте, но важно ќе биде

Прочитај повеќе

Истиснувањето на кешот би го решил проблемот со сивата економија, вели даночниот експерт Гацов.

Сивата економија државниот буџет го оштетува со околу 38%, за што подолго време предупредуваат и финансиските извештаи на светски реномираните

Прочитај повеќе