Државјанин на Македонија меѓу загинатите во експлозијата во словенечка фабрика

Меѓу петтемина загинати во вчерашната експлозија во Фабриката за хемиски производи „Меламин“ во словенечкиот град Кочевје, има и еден државјанин

Прочитај повеќе

„ПАРИ“ ЈА АНАЛИЗИРА ИНФЛАЦИЈАТА ВО РЕГИОНОТ: Словенците најдобро се држат, Босанците нека му ја мислат

Од сите страни стигнуваат вознемирувачки вести дека се уште е рано да се каже дека престанува трендот на растот на

Прочитај повеќе

„Сиромашните Словенци, во Македонија БИ БИЛЕ СРЕДНА КЛАСА“

Сиромашните Словенци кога би живееле во Македонија би биле средна класа. Тоа го покажува споредбата на стапката на сиромаштија во

Прочитај повеќе

Бајковитата земја од регионот во потрага по работна сила: Се бараат готвачи, ИТ експерти, продавачи…

Соочени со недосигот на домашни работници, словенечките компании веќе со години вработуваат работници од Балканот. Иако вкупната невработеност во Словенија

Прочитај повеќе

Вработените во јавниот сектор во Словенија ќе штрајкуваат ако не им се зголемат платите

Словенечките синдикати на вработените во јавниот сектор се заканија со штрајк доколку Владата не одговори на нивните барања до следната

Прочитај повеќе

По 50 работници дневно ја напуштаат Босна и се селат во Словенија

Заминувањето на работната сила од пазарот на Босна и Херцеговина доби огромни размери. За тоа сведочи податокот дека само минатата

Прочитај повеќе

Поради боледувањата и карантините во Словенија ќе работат и пензионерите

Владата на Словенија усвои предлог закон за интервентни мерки за поддршка на пазарот на труд, који ќе овозможат зголемено привремено

Прочитај повеќе

Словенија со рекорден број барања за работни дозволи

Во Словенија изминатава година има значително зголемување на побарувачката за вработување на странци. Заводот за вработување соопшти дека во 2021

Прочитај повеќе

Само годинава од БиХ во Словенија заминале над 16.000 работници

За десет месеци од 2021 година во Словенија биле издадени 16.198 работни дозволи за работници од Босна и Херцеговина, соопшти

Прочитај повеќе

Словенците земаат највисоки плати, Македонците најмали

Кои се просечните плати во регионот? Според последните достапни податоци од сите шест државни статистички заводи на поранешна Југославија, во

Прочитај повеќе