Дијалог за унапредување на средното стручно образование во Кочани и Делчево

Дијалогот за унапредување на средното стручно образование „Учи паметно, работи стручно“, денеска продолжи во Кочани и Делчево во присуство на

Прочитај повеќе

Царовска: Го јакнеме средното стручно образование, продолжува соработката со Швајцарската амбасада за поквалитетно дуално образование

Министерството за образование и наука интензивно работи на унапредување на средното стручно образование. Преку социјалниот дијалог со компаниите, средните училишта

Прочитај повеќе

МОН: Прв Дигитален Саем за средно стручно образование

Денеска и утре за првпат во Република Северна Македонија се одржува Дигитален Саем за средно стручно образование, на кој ќе

Прочитај повеќе

Царовска за ефектите од „Учи паметно, работи стручно“: 1.384 ученици запишани во дуални паралелки, го постигнавме очекуваниот резултат

Кампањата „Учи паметно, работи стручно“ на Министерството за образование и наука ги даде првите ефекти. За 6% е зголемен бројот

Прочитај повеќе

Царовска со порака до идните средношколци: иднината е во стручното образование, направете вистински избор

Следниот месец се уписите во средните училишта и јас апелирам до младите добро да размислат каде ќе продолжат да се

Прочитај повеќе

Царовска: Договорена е соработка за средно стручно образование со училишта од Истанбул

Министерката за образование и наука Мила Царовска и другите претставници на делегацијата како дел од официјалната посета на Р. Турција

Прочитај повеќе

Дали средното стручно образование е решение за намалување на невработеноста кај младите?

Истражувањата на пазарот на трудот во Република Северна Македонија укажуваат на сериозна дефицитарност на стручните занимања, што пак со соодветно

Прочитај повеќе

„Учи паметно, работи стручно“ во Куманово и Крива Паланка: Голем интерес кај младите за средните стручни училишта

Во рамки на кампањата за промоција на средното стручно образование „Учи паметно, работи стручно“ која ја спроведува Министерството за образование

Прочитај повеќе

Царовска: Со нови дуални паралелки во Велес обезбедуваме баран кадар од машинска, електротехничка, хемиско-технолошката, угостителско – туристичката и здравствена струка

Министерката за образование и наука Мила Царовска денес како дел од отворените денови на кампањата “Учи паметно, работи стручни“ ги

Прочитај повеќе

Царовска: Заедно со компаниите ги утврдуваме потребни профили за средното стручно образование

Преку овој карван на социјални дијалози под мотото „учи паметно, работи стручно“, заедно со училиштата, општините и компаниите утврдуваме кои

Прочитај повеќе