Алиу: За да бидат ефективни, реформите во стручното образование мора да се креираат заедно со бизнис заедницата

Стручното образование во Република Северна Македонија во последниве неколку години, бележи сериозни реформи во кои се вклучени Министерството за образование

Прочитај повеќе

Шаќири во Охрид и Струга, Алиу во Кичево: младите да се фокусираат на средното стручно образование кое нуди поголема веројатност за личен успех

Со организирање на отворени денови на средните стручни училишта во Охрид, Струга и Кичево денеска продолжи реализацијата на кампањата „Учи

Прочитај повеќе

Скопје доби регионален Центар за извонредност на стручно образование и зелени иновации

На Машинскиот факултет – Скопје, при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ се отвори нов  Центар за извонредност во стручно образование

Прочитај повеќе

МОН: повторно активни конкурсите за стипендии за ученици запишани во дуални паралелки и во тригодишно средно стручно образование

Во насока на целосна распределба на фондот на ученички стипендии предвидени за оваа учебна 2021-2022 година, Министерството за образование и

Прочитај повеќе

Царовска: Младите препознаваат можности, расте интересот за квалитетно стручно образование

Во изминатите неколку месеци МОН спроведе обемен процес за унапредување на квалитетот на средното стручно образование и за доближување на

Прочитај повеќе

(АУДИО КОЛУМНА) Стручни работници ќе создаваме само за Запад, се додека не ја решиме корпуцијата и политизацијата

Бобан Илијевски Морам да признам дека идејата на Министерството за образование и наука со проектот „Учи паметно, работи стручно“ којшто

Прочитај повеќе

Царовска: Заедно со Швајцарската амбасада и проектот Е4Е планираме вложување и развој во стручното образование за следните 5 години

Министерството за образование и наука заедно со Швајцарската амбасада и со Швајцарскиот проект „Образование за вработување во Северна Македонија“(Е4Е@мк) на

Прочитај повеќе

Царовска: со стручно образование до поголема можност за вработување на младите

Дуалното образование е концепт кој се залагаме да стане системско решение на национално ниво и тоа ќе биде уреден во

Прочитај повеќе

Царовска: Стручното образование обезбедува сигурно вработување

Со години државата се бори со дефицитарните кадри за кои реалниот сектор постојано алармира и секој министер се обидува да

Прочитај повеќе

Царовска: Со унапредување на стручното образование го поттикнуваме регионалниот развој

„Навистина е значајно што низ социјален дијалог во овој изминат период се обидуваме да постигнеме заедничко решение за тоа кои

Прочитај повеќе