Ампева: Прва победа и пресуда за „Намерно предизвикување на стечај” во текстилниот сектор

Штипскиот Основен суд пресуди дека управител на штипската конфекција „Алкон текс” сторил кривично дело „Намерно предизвикување на стечај”, соопшти на

Прочитај повеќе

Текстилниот сектор спасот го гледа во преструктуирање и создавање на брендови

Текстилниот сектор пополека згаснува, трендот на намалување на бројот на вработени продолжува. Годишно овој сектор останува без еден до три

Прочитај повеќе

Како бизнисмените ја оценуваат 2021ва?

2021 година за градежниот сектор во Македонија беше катастрофална, оценуваат дел од градежните компании од Прилеп. Прво затоа што овој

Прочитај повеќе

Состојбата во текстилниот сектор е алармантна, предупредуваат работодавците и штипски „Гласен Текстилец“

Алармантна е состојбата во текстилниот сектор, се затвораат не само мали, туку и големи фабрики, посочи Кристина Ампева од НВО

Прочитај повеќе

Нашков: Преоден период за опстојување на текстилството август и септември

Почнува да се стабилизира текстилниот сектор во текот на летните месеци, но според Кирил Нашков претставник на штипските текстилни конфекции

Прочитај повеќе

Димитров: Доколку не се донесе седми пакет мерки, околу 10.000 лица од текстилниот сектор ќе останат на улица

– Текстилната индустрија на удар од пандемијата. Локдаунот во Германија и во останатите земји на ЕУ, каде што македонските компании

Прочитај повеќе

Текстилниот сектор пред колапс, доколку не се донесе петтиот пакет мерки

Над 6 000 текстилни работници во земјава минатата недела се испратени дома, на колективен одмор, кој ќе им трае две

Прочитај повеќе

Над 3.000 текстилци може да останат без работа

Доцнењето на економската помош од петтиот пакет мерки ќе значи ставање клуч дел од текстилните компании и големи отпуштања –

Прочитај повеќе

Владата не прецизира дали ќе има дополнителни мерки за текстилните конфекции, но вели дека ќе следат уште мерки

Порталот Работник побара став од Владата на Р.С Македонија околу тоа дали таа ќе преземе дополнителни мерки за овој помош

Прочитај повеќе

Оние текстилни фабрики кои нема да земат државна помош, ќе отпуштаат работници

Текстилниот сектор е еден од најпогодените сектори од пандемијата предизвикана од Ковид – 19. Тоа го потвради студијата на Проектот

Прочитај повеќе