Секој трет работник во текстилната индустрија има здравствена дијагноза или состојба

Дијагностициран ѝ е висок крвен притисок, болки во нозете, а шеќерот ѝ варира, овие дијагнози ги заработила текстилната работничка Снежана

Прочитај повеќе

Добиена првата кривична пресуда во текстилната индустрија

Здружението Гласен Текстилец од Штип поднесе кривична пријава до Основно јавно обвинителство Делчево против Соња Дамјанова од Делчево и правните

Прочитај повеќе

ДЗС соопшти кои професии се најплатени во Македонија, а кој има најниска плата

Програмерите имаат високи, а текстилните работници многу ниски плати. Според податоците кои ги објави Државниот завод за статистика, на врвот,

Прочитај повеќе

Ампева: 30 години на текстилните работнички им даваа 6 – 7,000 денари плата, трпаа богатство, правеа вили…

Кристина Ампева: “30 години им даваа на работничките од текстилната индустрија плата од некои 6 ,7000 денари, трпаа богатство, правеа

Прочитај повеќе

(Интервју) Ампева: Работнички остануваат без платено породилно отсуство поради манипулаци од страна на работодавачите

Бобан Илијевски Здружението на текстилни работници „Гласен Текстилец“ постојано алармира дека прекршувањата на правата од работен однос во текстилната индустрија

Прочитај повеќе

Ампева: Продуктивноста на работниците е еднаква на платите кои им ги исплаќаат работодавачите

Бобан Илијевски Продуктивноста на работниците е соодветна на платата којашто ја има исплаќаат работодавачите. Како во Баргала, ако дадеш 2

Прочитај повеќе

Енормен раст на невработени во текстилната индустрија во 2020 година

Бобан Илијевски  Јавно е познато дека досега државата вовела пет пакет мерки за економско справување со пандемијата. Во овие пет

Прочитај повеќе

Панел дискусија “Индустрија во криза: Предизвиците на текстилната индустрија пред и по кризата со КОВИД-19”

Здружението за истражување и анализи ЗМАИ, во соработка со Здружението Гласен текстилец, во рамките на проектот “Одговор на социо-економските ефекти

Прочитај повеќе

Гласен Текстилец: Работничките нема да се откажат од правата кои им следуваат

Фејсбук статус на „Гласен Текстилец“:    Вработените во фирмата АЛКОН ТЕКС ШТИП, втор ден се на протест со кој го

Прочитај повеќе

Хелсиншки комитет: Штипски текстилни работнички на протест поради неисплатена плата

Околу 40 вработени во конфекцијата АЛКОН-ТЕКС од Штип (во штипската јавност позната како конфекција Лонгуров) денеска организираа и одржаа мирен

Прочитај повеќе