(ВИДЕО) Јовевски: И во Македонија има компании кои ги присилуваат вработените да се вакцинираат

Бобан Илијевски Дали Вакцинацијата против Ковид – 19 треба да биде задолжителна за вработените и дали претставува дискриминација работодавачите да

Прочитај повеќе

(ВИДЕО) Дигитализацијата на трудот – добри и лоши страни

Во последните години соочени сме со големи промени во работните односи на глобално ниво. Тој процес го забрза со пандемијата

Прочитај повеќе

Политики на МОТ за важноста на социјалниот дијалог во услови на Ковид-19

Почитувани, Меѓународната организација на трудот споделува кратки политики кои се од голема важност за социјалниот дијалог особено во услови на

Прочитај повеќе

Царовска, Битиќи и Бектеши на состанок на работна група: Со паметна специјализација создаваме инклузивна и одржлива економија

Министерката за образование и наука Мила Царовска, вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи, министерот за економија Крешник Бектеши и претставници

Прочитај повеќе

Кампања на МОТ за почитување на работничките права

Речиси секој работник и секој бизнис се погодени од КОВИД-19 на еден или друг начин. Се проценува дека намалувањето на

Прочитај повеќе

Многумина работници не знаат дека ова е клучна алатка за остварување на нивните права

За многумина социјалниот дијалог е апстрактна непознаница која само се споменува од Владата, синдикатите и работодавачите. Мислам дека да прашате

Прочитај повеќе

Корона кризата застаре дел од одредбите од Законот за работни односи, потребни се нови

Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска после средбата со синдикатите, на првиот ден од нејзиното министерување, истакна дека

Прочитај повеќе

Пешевски: Конвенциите имаат сила на Закон, но не се применуваат во пракса

Што се однесува на конвенцијата 167 на МОТ би напоменал дека во голем дел, иако не е ратификувана одредбите се

Прочитај повеќе

Зафировски од МОРО: Додека не се донесе закон за најмала гарантирана исплатена саатнина, не сме ни приближно блиску до европските држави

Нашата основна цел е правата и стандардот на работникот. Сведоци сме дека во последните 30 години системот што го изградија

Прочитај повеќе

Прво локално партнерство за вработување и за креирање повеќе и подобри работни места

Намалување на невработеноста, особено меѓу младите и жените, развивање работни вештини и искуства, како и креирање нови, подобри работни места

Прочитај повеќе