Охрид преку саем бара сезонски работници во туризмот

Во насока на надминување на проблемот со недостиг на соодветен кадар во угостителската дејност во Охрид денеска беше отворен Саемот

Прочитај повеќе

Инспекторите се на страната на работодавачите, тврди Митровски – „Треба да им се зголемат платите“ (ВИДЕО)

Дел од инспекторите од трудовиот инспекторат се на страната на работодавачите, па затоа треба да им се зголемат платите. Ова

Прочитај повеќе

Се работи на законско решение за странските работници да можат полесно да работат во туристичкиот сектор во Македонија

„Бизнисот ќе биде помогнат директно, но само оние сектори кои навистина имаат потреба. Кажав и досега дека поддршка од Владата

Прочитај повеќе

Признание за животно дело во областа на туризмот за членови на ССК

Истакнати членови на Туристичко-угостителската комора при Сојузот на стопански комори на Македонија се закитија со Признание за животно дело заради

Прочитај повеќе

Сезонските работници во Хрватска кои се вработија преку соработката на СУТ и СТУХ имаат само пофалби за работните места

Неизбежен факт којшто не следи веќе некое време во секторот туризам и угостителство, за жал, е недосигот на работна сила

Прочитај повеќе

Зголемен прометот од продажба на услугите, најмногу во туризмот

Прометот од продажбата на услугите во второто тримесечје од 2022 година покажува зголемување во однос на второто тримесечје од 2021

Прочитај повеќе

ДЗР: Низок степен на реализација на владините мерки за намалување на ефектите од пандемијата во секторот туризам

Државниот завод за ревизија (ДЗР) на својата веб-страница го објави конечниот ревизорски извештај од извршената ревизија на успешност на тема

Прочитај повеќе

Претседателот на Сојузот, Ангелоски во Белград: Големи можности за градежните компании и за развој на туризмот

Засилување на економската соработка меѓу деловните ентитети од нашата земја и од Белград со цел унапредување на економската соработка беше

Прочитај повеќе

На Дубровник му недостига работна сила, угостителите бесни: Бараат 2,600 евра плата, а не се хирурзи

Подготвил: Бобан Илијевски Недостигот на работна сила во услужните, во прв ред туристичките и угостителските дејности е долгогодишен проблем, а

Прочитај повеќе

Гордана Панева за Работник: Работодавачот ми обезбеди храна и сместување по операцијата – заменик директорот е во постојана комуникација со мене

Бобан Илијевски Гордана Панева, собарка која повеќе од еден месец работела во хотел на компанијата „Валамар“ во Хрватска ја контактираше

Прочитај повеќе