Извозот зголемен за 31.5, а увозот за 34 отсто

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – август 2021 година, изнесува 4 562

Прочитај повеќе

Влада на РМ: Во услови кога невработеноста се намалува не е логично да се размислува за увоз на работна сила

Бобан Илијевски  Најпогодените сектори од пандемија со Ковид -19, во текот на изминатата година имаа проблем со работењето и ликвидноста,

Прочитај повеќе

Лазаров: Зголемувањето на вредноста на увозот е поголемо од зголемување на вредноста на извозот со што нето ефектот од надворешно трговскиот сектор е негативен за економијата

Фејсбук статус на проф. д-р Дарко Лазаров:  Во врска со најновите податоците за растот на извозот од 18.1% во првиот

Прочитај повеќе

Владата ја дополни одлуката за забраната и посебен режим на движење за економските оператори што вршат извоз, увоз или транзит на стока

Владата на Република Северна Македонија денеска на седница донесе заклучок во однос на исклучоците кои се однесуваат на дозволите за

Прочитај повеќе

Идентично намалување на увозот но и на извозот за 10% од Македонија!

Трговската размена на Македонија со странство бележи сериозен удар. Во текот на ланската година Државниот завод за статистика пресметал намалување

Прочитај повеќе

Каков ефект ќе донесе укинувањето на 71 увоз на давачка?

Пониски трошоци, зголемено производство и конкурентност за 15%, поголеми инвестиции за 30 отсто и поатрактивна земја за привлекување странски директни

Прочитај повеќе

ДЗС: Повторно увезуваме повеќе од што извезуваме – минатата година остварен дефицит од 1,7 милиони евра

Трговскиот дефицит во размената со странство во перидот јануари – ноември 2020 година, изнесува 1.774.394 илјади долари, објави Државниот завод

Прочитај повеќе

Бислимоски: И покрај увозот не се очекува зголемување на цената на струјата на регулираниот пазар

Во овој момент не очекуваме зголемување на цената на електричната енергија и покрај намаленото производство од хидро капацитетите во државата,

Прочитај повеќе