Со невиден размер досега:Тридневен штрајк на вработените на 150 британски универзитети

Повеќе од 70.000 од вработените како универзитетски персонал на 150 британски универзитети ќе штрајкуваат три дена во ноември поради платите,

Прочитај повеќе

Британски универзитети во штрајк од декември

Вработените во 58 британски универзитети ќе штрајкуваат од 1 до 3 декември поради незадоволство од пензиите, платите и условите за

Прочитај повеќе

Германците имаат проблем – Креваат револуција преку Твитер

Подготвил: Бобан Илијевски Работењето на определено работно време на германските универзитети е правило и ограничено е на вкупно 12 години.

Прочитај повеќе

УКИМ „падна“ за 27 места на листата на најдобри универзитети во светот

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ се најде на 1.944 место на листата на 2.000 најдобри универзитети во светот за академската

Прочитај повеќе

(Видео) Неделков: Синдикати и порано се креирале поради некоја цел, но потоа згаснувале

Бобан Илијевски Зголемувањето на платите во високото образование е под знак прашалник, поради настанатите повразни со формирање на новиот синдикат

Прочитај повеќе

Најдено решение за исплата на договореното зголемување на платите на јавните универзитети

Зголемувањето на платите во високото образование за 10 отсто од 1 јануари годинава што го договорија Министерството за образование и

Прочитај повеќе

Работодавачите на универзитетите да си формираат организација на работодавачи, а не синдикат

Автор: Бобан Илијевски Досега не сум слушнал некаде во некоја држава од Европската унија кон која се стреми и Македонија,

Прочитај повеќе

СОНК и НАкС: Заедно ќе презeмеме законски мерки против намерата за формирање на синдикат на универзитетите

Бобан Илијевски Ќе ги преземат сите законски и легитимни мерки доколку ректорите на јавните универзитети не се откажат од намерата

Прочитај повеќе

Синдикат на клинички центар: Ректорот погрешно ја толкува одредбата од законот за формирање на синдикат

Реакцијата на синдикатот на клинички центар за изјавата на Ректорот на УКИМ ви ја пренесуваме интегрално: За Синдикатот на Клинички

Прочитај повеќе

СОНК: МОН не ја почитува репрезентативноста на СОНК

Самостојниот синдикат за образвание, наука и култура – СОНК реагира во однос на дел од ставовите на Министерството за образование

Прочитај повеќе