МОН: започна печатењето на новите учебници, испораката целосно ќе се заокружи во месец ноември

Започна печатењето на учебниците за основно образование кои се нови и оваа учебна година за првпат ќе се употребуваат. Приоритет

Прочитај повеќе

Царовска: Учебниците на Брајово писмо се чекор плус кон квалитетно и инклузивно образование за сите деца

Со печатењето на учебници за децата со оштетен вид покажуваме дека за Владата и за Министерството за образование и наука

Прочитај повеќе

Царовска: Со новиот закон се дава можност за избор на три учебници за еден предмет

Новиот Закон за учебници е нешто што јавноста го бара подолго време, бидејќи досега имавме неквалитетни учебници, полни со дискриминирачки

Прочитај повеќе

МОН: Ги појаснуваме клучните дилеми поврзани со дигиталните учебници

Реформата на образовниот систем е потребна и според мнозинството наставници и родители, и задоцнета. Со новите наставни програми, учениците се

Прочитај повеќе

Царовска: Со новиот закон обезбедуваме учебници во аудио-формат и со Брајово писмо, децата со атипичен развој имаат право на квалитетно образование

Правото на образование е основно човеково и уставно загарантирано право на секој поединец и тоа мора да му биде овозможено.

Прочитај повеќе

Царовска: Преку комбиниран модел на учебници, до етапнa дигитализација и модернизација на образованието

Ако до вчера на тема учебници дискутиравме за криминал, корупција и штетни договори, јас сум среќна што денеска дискутираме за

Прочитај повеќе

МОН: обезбедуваме систем на отворени образовни ресурси во кој учебниците се интерактивни, инклузивни и бесплатни

Новиот Закон за учебници и други наставни и дидактички материјали кој е дел од планот за реформа на националниот образовен

Прочитај повеќе

СОНК со свои забелешки за предложениот Закон за Основно образование

Во текот на вчерашниот ден на седница на Владата беше усвоен предлогот на Министерството за образование и наука за новиот

Прочитај повеќе