Фемицид станува кривично дело, напад врз медиумски работник ќе се смета за напад на службено лице

Се воведуваат нови кривични дела: родово базирано насилство, фемицид, полово вознемирување, а нападот на новинар или друг медиумски работник ќе

Прочитај повеќе

Фемицид: Глобален проблем со кој е тешко да се справи светот

Најмалку 87,000 жени биле намерно убиени во 2017 година, и во сиромашните и во богатите земји, според ООН, се вели

Прочитај повеќе

Секој ден, 137 жени ширум светот се жртви на фемицид

Според податоците на UNODC (Канцеларија на Обединетите нации за дрога и криминал), до крајот од 2018 година, секој ден, во

Прочитај повеќе