Хелсиншки комитет: Штипски текстилни работнички на протест поради неисплатена плата

Околу 40 вработени во конфекцијата АЛКОН-ТЕКС од Штип (во штипската јавност позната како конфекција Лонгуров) денеска организираа и одржаа мирен

Прочитај повеќе

Хелсиншки Комитет: Да престане манипулацијата на децата за политички цели

Најавената дигитализација на образованието, како дел од реформите кои треба да го модернизираат образовниот систем согласно современите светски текови, предизвикува

Прочитај повеќе

Пировска од Хелсиншки комитет: Со новата концепција младите луѓе ќе се описменат за човековите права

За Хелсиншкиот комитет за човекови права, новата концепција за основно образование има пристап којшто ја поттикнува меѓуетничката интеракција и овозможува

Прочитај повеќе

Хелсиншки комитет: Смртта на работник во Куманово е најнов доказ дека недостасуваат обуки за безбедност

Државниот инспекторат за труд поднесе кривична пријава против работодавач за несреќа при работа со смртни последици, на локација во Куманово.

Прочитај повеќе

Хелсиншкиот комитет регистрирал 88 прекршувања на работничките права на текстилните работнички во ноември

Изминатиот месец Хелсиншкиот комитет регистрирал 88 случаи на прекршување на работничките права на текстилните работнички и поднел четири барања за

Прочитај повеќе

Хелсиншки комитет: Текстилните работнички и во кризниот период останаа една од најпогодените групи

Здравствената криза инстантно предизвика низа социо-економски потреси. Како резултат на тоа, Хелсиншкиот комитет годинава регистрира рекорден број од 600 барања

Прочитај повеќе

Хелсиншкиот комитет го објави извештајот за состојбата со човековите права за октомври

Хелсиншкиот комитет го објави месечниот извештај за состојбата со човековите права за октомври годинава. Во него, покрај освртот за општествено-политичкиот

Прочитај повеќе

Хелсиншки комитет: Законот за заштита од дискриминација ги отсликува барањата на невладиниот сектор

На вчерашната владина седница беше усвоен предлог – Законот за спречување и заштита од дискриминација, закон кој беше укинат мај

Прочитај повеќе