За два месеци во период на корона кризата биле пријавени 152 случаи на повреда на работничките права

Хелсиншкиот комитет за човекови права го објави октомврскиот Извештај. Според него, жените работнички се повеќе погодени од здравствената и работничката криза

Прочитај повеќе

Хелсиншки: Најчести основи за дискриминација во земјава – пол, род, попреченост, сексуална ориентација…

Хелсиншкиот комитет за човекови права во соработка со Мисијата на ОБСЕ во Скопје го спроведува проектот „Поддршка на Северна Македонија

Прочитај повеќе

Расте бројот на сиромашни во Македонија

Корона кризата дополнително осиромаши 12. 000 лица. Од март до јуни уште толку домаќинства се приклучија на групата од 455

Прочитај повеќе

За време на корона кризата регистрирани 197 случаи на повреда на правата од работен однос

Соопштението на Хелсиншкиот комитет за човекови права ви го пренесуваме интегрално: Веднаш по донесувањето на првата мерка за превенција од

Прочитај повеќе

Царовска на координација со граѓанските организации, синдикатите и инспекторатите: Најважно ни е работниците и работодавачите да ги почитуваат протоколите

Заменичката на претседателот на Владата задолжена за економски прашања Мила Царовска, денес  одржа редовен координативен состанок, на којшто присуствуваше дополнителната

Прочитај повеќе

Работниците кои се ослободени од работни обврски имаат право на целосна плата

Здравствената кризна состојба предизвикана од коронавирусот се претвори и во работничка криза, а најзасегнатите групи се хронично болните, родителите на

Прочитај повеќе

Одлука за укинување на Законот за спречување и заштита од дискриминација

Соопштението на Хелсиншкиот комитет за човекови права ви го пренесуваме интегрално: Кога чуварите на правото ќе потфрлат, граѓаните го носат

Прочитај повеќе

Владата мора да ги заштити текстилните работнички – бараме забрана за работа за време на полицискиот час

Хелсиншкиот комитет за човекови права и Гласен Текстилец остро реагираат на најавите дека повеќе текстилни фабрики во Штип ќе работат

Прочитај повеќе

Хелсиншки: Остануваат без работа 265 работници, биле принудени да потпишат спогодбен отказ

Во месец април, Хелсиншкиот комитет за човекови права регистрирал 85 пријави за прекршувања на работничките права, кои опфатиле приближно 920 работници.

Прочитај повеќе

Текстилните работници не се доволно заштитени од потенцијална зараза со корона вирусот

Зголемен е бројот на пријави во месец април од страна на текстилните работнички за непочитување на уредбата за организирање на работниот

Прочитај повеќе