ХОТАМ: Не е време за даночни реформи

Даночните реформи ќе бидат дополнително оптоварување на хотелско туристичкиот сектор. Компаниите после двегодишни загуби во пандемијата за прв пат годинава

Прочитај повеќе

Обид за намалување на работата на црно во Охрид

Во екот на летната сезона жителите од охридско струшкиот регион ќе може дополнително  да заработуваат. Станува збор за пилот мерка

Прочитај повеќе

Платформа на ХОТАМ за намалување на работата „на црно” во хотелско-угостителскиот сектор

Преку краткорочни вработувања на веќе вработени лица во различни сектори, но и на невработени, ќе се намалува неформалното вработување и

Прочитај повеќе

ХОТАМ: Секторот е во криза, неопходна е помош од државата

Хотелските капацитети на охридско-струшката ривиера се со минимална исполнетост. Хотелиерите чекаат одговори од релевантните институции околу правилата за дочек на

Прочитај повеќе

ОРМ: Неопходни се образовни реформи за намалување на растечкиот недостиг на работна сила

Предизвиците со кои се соочуваат работодавачите со дефицитот на работна сила и образовните реформи прилагодени кон потребите на стопанството беа

Прочитај повеќе

ХОТАМ: Исполнетоста на хотелските капацитети во само еден месец нема да не извади од кризата

Хотелските капацитети на охридско-струшката ривиера се исполнети повеќе од половина. Максимална исполнетост од 80 – 90 проценти хотелиерите очекуваат околу

Прочитај повеќе

Хотелските работници бараат помош од државата

Ако не продолжи помошта од државата кон хотелскиот сектор и ако оваа туристичка сезона биде слаба, а такви се и

Прочитај повеќе

Хотелите од Охрид и Струга со специјални попусти за српските туристи

Хотелите во Охрид и Струга од мај до октомври ќе понудат поевтини резервации до 20 отсто за туристите од Србија,

Прочитај повеќе

Туристичките работници нема да бидат приоритет за вакцинирање

Вакцинацијата почна, но во догледно време туристичките работници нема да бидат ставени на приоритетните листи. Поради тоа најавуваат дека ќе

Прочитај повеќе