39 % од македонските граѓани би се иселиле во Германија поради високите плати; Хрватска е најпосакувана дестинација поради јазикот, морето и повискиот стандард (АНКЕТА)

Стотици илјади македонски граѓани се иселени од Македонија од осамостојувањето на државата во 1991 година. Најголема причина за иселувањето се

Прочитај повеќе

НМ: Хрватска како дестинација далеку од европскиот просек, но привлечна за работниците од бивша Југославија

Хрватското Национално биро за статистика ги објави најновите податоци за платите на граѓаните Податоците што неодамна ги обелодени Националното биро

Прочитај повеќе

Официјално: Над 10.000 Македонци лани работеле како странци во Хрватска

Минатата година најголем број дозволи за престој и работа во Хрватска се издадени на државјани на Босна и Херцеговина (36.783),

Прочитај повеќе

Дали и Хрватска стана „богатиот запад“ за балканските соседи?

Минатата година, Хрватска прими повеќе од 100.000 работници од Босна и Херцеговина, Србија, Северна Македонија и Косово. Додека просечната исплатена

Прочитај повеќе

Одлична прилика за сезонските работници: Келнерите заработуваат повеќе од 1,000 евра, со платено сместување и храна

Сезонската работа на море во Хрватска е прилика која привлекува многу луѓе од Балканот, па и од Македонија и Србија.

Прочитај повеќе

Работа во Хрватска – АМИНЕС вработува на повеќе позиции!

Аминес вклучува хотели, кампови и вили во Истра (Новиград), Кварнер (остров Крк) и Далмација (Макарска, Оребиќ, островот Корчула, островот Паг). Основата

Прочитај повеќе

Хрватските ресторани се свртуваат кон нов златен рудник за труд: Ќе вработуваат луѓе од цела Македонија

Судејќи според најавите, Хрватите ги очекува уште една рекордна туристичка сезона придружена со недостиг на работна сила. Тој недостаток би

Прочитај повеќе

Хрватска законски го регулираше работењето од дома

Работењето од дома во Хрватска отсега ќе биде и законски регулирано. Работникот во Хрватска од почетокот на 2023 година може

Прочитај повеќе

Потрошувачите во Хрватска револтирани: Поради преминување на еврото, трговците ги „заокружуваат“ цените, па поскапувањата се дури и повисоки од 20 отсто

Претседателот на Независните хрватски синдикати, Крешимир Север, изјави дека седиштето на синдикатот е преплавено со повици на граѓани кои се лути на

Прочитај повеќе

Воведувањето на еврото во Хрватска доведе до низа поскапувања

Првиот работен ден по воведувањето на еврото во Хрватска, има низа поскапувања, јавуваат хрватските медиуми. Затоа премиерот Андреј Пленковиќ свика

Прочитај повеќе