Можна ли е четиридневна работна недела во БИХ?

Скратувањето на работната недела од пет на четири дена, најмногу позитивно се одрази на продуктивноста на работниците и зголеменото производство.

Прочитај повеќе

И „највеселата“ модна марка ја тестира четиридневната работна недела: Компаниите не губат ништо, Владата и „покрива“

Четири дена работа за иста плата Додека некои работат дури 7 дена во неделата без пауза, што многу често се

Прочитај повеќе

Пилот-проект во Шпанија за скратена работна недела со иста плата

Шпанија тестира скратена работна недела со еднаква плата како дел од мал пилот проект, објави државната телевизија RTVE, цитирајќи го

Прочитај повеќе

Четиридневната работна недела не им одговара на сите вработени, а еве зошто

Кратењето на работната недела или четиридневната работна недела станува се повеќе актуелна шируум светот. Како што пишува Telegraf Biznis.rs, голема

Прочитај повеќе

Крај на глобалниот проект „четиридневна работна недела“: ВИН-ВИН ситуација

Дали четиридневната работна недела е одржлива? Глобалното пилот истражување за четиридневната работна недела е завршено, а заклучокот е едноставен: ваква

Прочитај повеќе

Четиридневната работна недела во Белгија стана реалност. Се зголемува бројот на земји кои го тестираат овој модел

Иако најверојатно на многумина вработени им делува невозможно да работат само четири дена во неделата, на Запад се почесто се

Прочитај повеќе

Пет причини зошто треба да се воведе четиридневна работна недела

На светскиот економски форум станало збор за тоа зошто е важно да се воведе четиридневна работна недела. Биле издвоени пет

Прочитај повеќе

Како четиридневната работна недела ги измени работните денови на кои се навикнавме?

Хибридната и работата од дома не беа единствените големи промени за работниците во текот на пандемијата. Скратената работна недела, односно

Прочитај повеќе

Дали е одржлива четиридневната работна недела?

Во последниве години, четиридневната работна недела често беше во центарот на вниманието како можен начин да се подобри рамнотежата помеѓу

Прочитај повеќе

И Ирска во експеримент: Пократко работно време, целосна плата и продуктивност

Ирска им се приклучила на Велика Британија, САД, Канада, Австралија и Нов Зеланд и е единствена членка на ЕУ, во

Прочитај повеќе