Забележни бројни прекршувања на работничките права во ек на корона криза

Според информациите кои порталот Работник ги доби од страна на Македонското Здружение на млади правници, бројот на обезбедна правна помош

Прочитај повеќе

Хелсиншки комитет: Законот за заштита од дискриминација ги отсликува барањата на невладиниот сектор

На вчерашната владина седница беше усвоен предлог – Законот за спречување и заштита од дискриминација, закон кој беше укинат мај

Прочитај повеќе

Хелсиншки: Најчести основи за дискриминација во земјава – пол, род, попреченост, сексуална ориентација…

Хелсиншкиот комитет за човекови права во соработка со Мисијата на ОБСЕ во Скопје го спроведува проектот „Поддршка на Северна Македонија

Прочитај повеќе

За време на корона кризата регистрирани 197 случаи на повреда на правата од работен однос

Соопштението на Хелсиншкиот комитет за човекови права ви го пренесуваме интегрално: Веднаш по донесувањето на првата мерка за превенција од

Прочитај повеќе

Работниците кои се ослободени од работни обврски имаат право на целосна плата

Здравствената кризна состојба предизвикана од коронавирусот се претвори и во работничка криза, а најзасегнатите групи се хронично болните, родителите на

Прочитај повеќе

Владата мора да ги заштити текстилните работнички – бараме забрана за работа за време на полицискиот час

Хелсиншкиот комитет за човекови права и Гласен Текстилец остро реагираат на најавите дека повеќе текстилни фабрики во Штип ќе работат

Прочитај повеќе

Левица: Не може Уставот за функционерите да биде мајка, а за обичниот народ маќеа

Денес, Правниот сектор на Левица, до Уставниот суд на РМ поднесе иницијатива за оценка на уставноста и законитоста на владината

Прочитај повеќе

Хелсиншки: Остануваат без работа 265 работници, биле принудени да потпишат спогодбен отказ

Во месец април, Хелсиншкиот комитет за човекови права регистрирал 85 пријави за прекршувања на работничките права, кои опфатиле приближно 920 работници.

Прочитај повеќе

Текстилните работници не се доволно заштитени од потенцијална зараза со корона вирусот

Зголемен е бројот на пријави во месец април од страна на текстилните работнички за непочитување на уредбата за организирање на работниот

Прочитај повеќе

Хелсиншки комитет: Најголем број пријави на работниците се за откази од деловни причини

Веднаш по воведувањето на првата мерка на Владата за заштита и превенција од коронавирусот на 10 март, Хелсиншкиот комитет за

Прочитај повеќе