Шаќири: го подобруваме квалитетот на високото образование и влијаеме врз човечкиот капитал, како основен услов за државен просперитет

Секоја нова образовна етапа започнува со ентузијазам и со желби за достигнување на поставените цели. Јас посакувам така и да

Прочитај повеќе

ССК и Бизнис Академија Смилевски заеднички ќе инвестираат во човечкиот капитал

Унапредување на соработката меѓу научно-истражувачката дејност и приватниот сектор со цел инвестирање во човечкиот капитал  е фокусот на соработката на

Прочитај повеќе

Идните работници во Македонија ќе бидат најмалку продуктивни во споредба со земјите од соседството и неколку африкански земји

Бобан Илијевски Споредувајќи го Индексот на човечки капитал во Македонија за 2020 година со оној на земјите од нашето соседство

Прочитај повеќе

Индексот на човечки капитал на Светска банка за 2020 година покажува дека дете родено во Македонија, кога ќе порасне постигнува само 56 проценти од својот капитал, рече британската амбасадорка Галовеј

Британската амбасадорка Рејчел Галовеј и градоначалникот на Општина Битола Тони Коњановски промовираа нов младински центар „МладиХаб“, кој ќе служи за

Прочитај повеќе

Тренчевска: Соработката меѓу МТСП и Светска банка продолжува, заедно работиме на унапредување на социјалната и детска заштита и градење на човечкиот капитал

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска се сретна со директорот на Канцеларијата на Светска банка во Северна

Прочитај повеќе

Ребалансот на буџетот носи повеќе пари за човечкиот капитал и мерки за засилен економски раст

Ребалансот на Буџетот за 2021 година е важна алка која придонесува кон враќање на претходните стапки на економски раст, на

Прочитај повеќе

Ковачевски: Во ребалансот има 2,7 милијарди евра за инвестиции во човечки капитал и рекордна сума за активни мерки за вработување

 Владата го препознава човечкиот капитал како приоритет и издвојува значајни средства за инвестиции во него. Со предложениот ребаланс на буџет

Прочитај повеќе

Инвестициите во човечкиот капитал ќе го забрзаат економскиот раст

Човечкиот капитал е во директна корелација со економскиот раст, односно преку раст на знаењата и вештините на граѓаните може да

Прочитај повеќе

Ангеловска-Бежоска: За стабилен раст клучни се продуктивноста, човечкиот капитал, структурните реформи и дигитализацијата

Гувернерката на Народната банка на Регионалниот собир на гувернери во Ровињ, Хрватска Со навестувањето на постпандемискиот период, време е да

Прочитај повеќе

Бесими: Инвестициите во развојот на човечкиот капитал се од исклучителна важност за напредокот на економијата

Инвестициите во развојот на човечкиот капитал се од исклучителна важност за напредокот на државата, а особено во секторите образование, здравство

Прочитај повеќе