Пад на реалните плати во Швајцарија – најголема загуба од 1942 година

Работниците во Швајцарија се соочуваат со најголема загуба на реални плати од 1942 година. Работодавците годинава ги зголемија платите во

Прочитај повеќе

По четири дена неделно на фарма, така се учи земјоделство во Швајцарија

Престој и работа директно на фарма, понекогаш континуирано и по две недели. Одгледување животни и растителни култури, садење, кроење, орање,

Прочитај повеќе

Швајцарско дуално образование – децата не трчаат по факултетски дипломи, гордост е да се биде пекар, молер, кројач, готвач,…

Децата го учат тоа што вистински го сакаат, не трчаат по универзитетски дипломи. Горди се ако стекнат звање пекар, фризер,

Прочитај повеќе

Битиќи: Воспоставувањето на стопанска комора помеѓу Швајцарија и Северна Македонија отвора нови можности за економска соработка

Заменикот на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, кој е во

Прочитај повеќе

Швајцарско истражување: Возрасните подобро се справуваат со корона-кризата

Од почетокот на кризата со корона вирусот се тврди дека возрасните лица ќе бидат најмногу погодени од пандемијата, но студија

Прочитај повеќе

Потпишан Меморандум за соработка за проектот Образование за вработување

Министерот за економија Крешник Бектеши заедно со амбасадорката на Швајцарија во Република Северна Македонија, Сибил Зутер Техада, потпишаа Меморандум за

Прочитај повеќе