Некои вработени можат да земаат помали, а некои поголеми плати: КСС предупредува дека Предлог Законот за плати води кон клиентелистички пристап (ВИДЕО)

Законот за плати во јавниот сектор е крајно дискриминирачки и противуставен и е спротивен на конвенциите на Меѓународната организација на

Прочитај повеќе

Предлог Законот за плати во јавниот сектор не е противуставен, смета Тренчевска

Министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска смета дека Предлог-законот за систем на плати во јавниот сектор не е

Прочитај повеќе

Предлог Законот за плати во јавен сектор предвидува многу начини за намалување на платите на вработените, предупредува Неделков

Советот на СОНК по опсежни анализи го анализираше Предлог Законот за плати во јавниот сектор и заклучокот е дека истиот

Прочитај повеќе

Со законот за систем на плати во јавниот сектор платите нема веќе да зависат од волјата на политичарите, вели Тренчевска

„Со новиот Закон за систем на плати во јавниот сектор се воспоставува систем за платите да не зависат од политичката

Прочитај повеќе

66 % сакаат да работат државно, 34 % приватно – Јавниот сектор го избираат поради сигурноста

Јавниот сектор останува еден од најпривлечните за работа на луѓето во Македонија. Порталот Работник спроведе една кратка анкета во која

Прочитај повеќе

Ги уназадуваат работничките права, а велат чекориме кон ЕУ – Има ли логика?

Автор: Бобан Илијевски Не знам веќе што да кажам. Не знам веќе дали воопшто властодршците размислуваат за своите постапки. Предлог

Прочитај повеќе

Проф. Јовевски за Локално: Предлог Законот за плати е одраз на финансиската неодржливост на јавниот сектор

Долга е листата на забелешки која професорот  Лазар Јовевски ја упатува во насока  на предлог Законот за систем на плати

Прочитај повеќе

Зибери: Намален бројот на Македонци, зголемен бројот на Албанци во јавниот сектор

„Констатација е дека речиси сите помалубројни заедници се застапени со речиси идентичен процент на вработени како и изминатите години, што

Прочитај повеќе

Сите пратеници едногласно да предложат и изгласаат подобрување на работничкиот стандард

Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) до координаторите на пратеничките групи достави отворено писмо со предлог барање сите пратеници едногласно

Прочитај повеќе

Предлог-буџетот предвидува раст на економијата од 2,9 и инфлација од 7,1 проценти

Економски раст од 2,9 проценти на домашната економија предвидува Предлог-буџетот за 2023 година што денеска беше усвоен од Владата. Растот

Прочитај повеќе