Правда

Амнести Интернешанал покренува иницијатива за ослободување на Иранската активистка која го тргна марамата од својата глава

   Време за читање 1 минута

Во Иран, кривично дело е жените да се појавуваат во јавноста со откриена коса. Јасаман Аријани, 24-годишна активистка, сакаше да го промени тоа. Таа е осудена на 16 години затвор за кампањара и борбата против присилно прикривање.

Беше Меѓународен ден на жената 2019 година кога Јасаман и нејзината мајка ги симнаа шамиите и прошетаа низ женски воз во Техеран, давајќи цвеќиња на жените. Јасаман зборуваше за нејзините надежи за иднина кога сите жени ќе имаат слобода да изберат што да носат, „јас без хиџаб и ти со хиџаб“. Откако ова видео стана вирално, Јасаман беше уапсена и обвинета за „поттикнување и олеснување на проституцијата“ преку промовирање на „откривање“ со симнување на хиџабот.

Откако властите ја држеа Јасаман во самица и се заканија дека ќе го уапсат нејзиното семејство ако таа не се покае, тие ја осудија на 16 години затвор. Од неа се бара да издржи 10 години од оваа казна.

Суровата казна на Јасаман е дел од поширокиот удар на жените што водат кампања против дискриминаторски закони за присилна обвивка во Иран. На иранските власти не смее да им се дозволи да и одземат на Јасаман од најдобрите години од нејзиниот живот – едноставно затоа што таа верува дека жените треба да имаат право да изберат што ќе носат.