- Advertisement -
ЗанимливостиНаука

(Видео) Како функционира Калашников?

Како функционира Калашников? - Работник
1.01Kviews

Најраспространета и најпроизведена автоматска пушка во светот, таа е позната по својата едноставна конструкција, цврстина и издржливост.

Познатата пушка АК-47, која ја создаде Михаил Калашников веднаш по Втората светска војна, е најраспространетата и најпроизведената автоматска пушка во светот.

Бројни нејзини варијанти се произведени и сè уште се произведуваат во голем број, во многу земји низ светот, вклучувајќи ја и Србија. Ова е последица на едноставната конструкција прифатлива за масовното производство, како и познатата цврстина и издржливост на оружјето.

Принципот на работа на „Калашников“ се заснова на т.н. позајмици на барут барут. Погледнете за што станува збор, како навистина работи познатата пушка и од кои се делови е составена во оваа одлична компјутерска анимација.