- Advertisement -
МакедонијаНовостиПравдаСветот на работникотСиндикат

(ВИДЕО) КСС: Нека ова биде потсетник за тоа кој е вистински борец за работничките права во Македонија !

Протест на КСС - Работник
270views

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија објави видео од протестот кој се одржа на 15 април, со кое ја покажува синдикалната борба којашто ја водат, како што велат, против оние коишто ги кршат законите, ги прогонуваат синдикалните лидери и им вршат притисоци за да не извршуваат синдикални активности.

Од КСС велат дека ова видео ќе биде потсетник за тоа кој е вистинскиот борец за работниците, нивните права и нивниот социо – економски статус.

Advertisement

Од таму истакнаа дека доколку не се исполнат барањата коишто ги кажаа пред Владата, ќе презамат уште порадикални синдикални чекори за да ги остварат своите права.

За потсетување, КСС бара од Владата да го почитува Законот за минимална плата, односно истиот да се усогласи со колективните договори во јавниот сектор, за да не се случи дејности со различни коефициенти на сложеност да земаат исти плати; почитување на Законот за безбедност и здравје при работа – исплата на 100 % од платата на сите коишто се на боледување поради Ковид – 19, незаконските откази на синдикалните лидери…

Advertisement
Advertisement

Во продолжение погледнете го видеото на КСС:

 

 

Advertisement