- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаНовости

Во Битола основана нова индустриска зона

Во Битола основана нова индустриска зона - Работник
259views

На иницијатива на Дирекцијата за технолошко индустриски развојни зони, Владата донесе одлука да се формира нова државна индустриска зона во Битола.

Во оваа фаза, индустриската зона зафаќа површина од три хектари, а се протега на дел од локацијата каде што претходно се наоѓаше општинската индустриска зона „Жабени“.

Дирекцијата на ТИРЗ првично ќе вложи 1 милион евра за подобрување на условите за работа, со план овој износ да се зголеми на 3 до 4 милиони евра до крајот на 2021 година, вели директорот Јован Деспотовски.

Тој информира дека во соработка со вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи, во напредна фаза се преговори и со првиот потенцијален странски инвеститор за новата зона.

Според Деспотовски, основањето на новата зона е дел од новиот пристап на ТИРЗ и модел преку кој треба да се обезбеди поддршка од Дирекцијата и државата за побрзо креирање подобри услови за инвестиции во општините.

Истовремено велат надлежните, на овој начин се создаваат исти услови за инвестирање и за странските и за домашните инвеститори.