- Advertisement -
МакедонијаНовостиПравдаСветот на работникот

Во здравствените установи лани се вработени 446 работници

Франција: Вакцинацијата - Работник
104views

Министерството за здравство информира дека минатата година беа реализирани 446 нови вработувања во јавноздравствени установи низ државата. Од почетокот на 2020 година – 164 доктори, 247 медицински сестри и 35 специјалисти добиле статус на вработени на неопределено време.

-Вложувањата во човечки капитал во здравството не застанаа дури ни во време на пандемија. Пандемијата покажа колку се значајни здравствените работници, тие се столбот на нашето здравство. Со нови вработувања и зголемувањата на платите создаваме услови секој млад здравствен работник својата иднина и кариера да ја гледа во својата земја. Се залагаме за подобрување на условите во кои тие работат и ги слушаме нивните потреби. Отворени сме за соработка со младите како никогаш досега, истакнува министерот Филипче.

Advertisement

Во изминатите три години, повеќе од 5.000 согласности се дадени за вработување во јавноздравствените установи и првпат се платени приватните специјализанти во висина од просечна плата на општ лекар со што тие се изедначуваат со статусот на нивните колеги.

Во септември 2018 година, за 5 отсто им се зголеми основицата за плата на 19.123 вработени во јавноздравствените установи. Во јануари 2019 година, следеше дополнително зголемување на платите на здравствените работници, доктори, медицински сестри, болничари, техничари – 5% за медицинските сестри, 8% на медицинските сестри на клиниките и 10% за докторите специјалисти.
Во септември 2019 година, за 5% е зголемена платата на администрацијата во здравството. Од февруари 2020 година, платите на лекарите специјалисти се зголемуваат за 25%, додека пак на медицинските сестри за 10%. Кумулативно, заедно со сите зголемувања досега, вклучително и зголемувањата во февруари, 2020 година, основната плата на лекарот специјалист е зголемена за 40%, на медицинските сестри меѓу 20% и 23%, на општите лекари за 25%, а на здравствени соработници за 15 отсто.

Advertisement
Advertisement