- Advertisement -
Наука

ЗА ПРВ ПАТ, микропластика наталожена во белите дробови, црниот дроб и бубрезите кај луѓето

ЗА ПРВ ПАТ, микропластика наталожена во белите дробови, црниот дроб и бубрезите кај луѓето - Работник
405views

Неодамна е откриено дека микропластиката се инфилтрирала во сите делови на нашиот свет – океаните, земјата, воздухот и храната, така се откриени и мали траги од пластика во човекот, научниците откриле присуство на овие ситни честички и во внатрешните човечки органи и ткивото.

Тим американски научници кои студираат човечки органи откриле микропластична контаминација кај сите 47 испитани примероци, соопшти денеска Американското хемиско друштво, додавајќи дека ова е прва студија од ваков вид.

Нивната студија следеше по оној спроведен во 2018 година на Медицинскиот универзитет во Виена, кога микропластика беше откриена во изметот на сите осум учесници во студијата кои претходно консумирале храна спакувана во пластична амбалажа или пиеле од пластични шишиња.

Микропластика во белите дробови, црниот дроб, бубрезите …

Во една неодамнешна студија, научниците откриле микропластика и нанопластика во примероци земени од белите дробови, црниот дроб, слезината и бубрезите – органи кои веројатно ќе бидат изложени на тоа и можат да филтрираат или „привлечат“ такви ситни честички.

Бисфенол А (БПА), хемикалија која се користи за правење амбалажа за храна, исто така е пронајдена во сите 47 примероци, и покрај тоа што експертите одамна предупредуваат за неговата опасност за здравјето на луѓето.

“Микропластика и нанопластика што ја загадува околината може да се најде на скоро секоја локација во светот. За само неколку децении со користење на пластика, сфативме дека правиме повеќе штета отколку добро и денес можеме да го сметаме како закана за животната средина и здравјето на луѓето и животните”. рече Чарлс Ролски, кој ги претстави резултатите од студијата на состанокот на членовите на Американското хемиско друштво.

„Загрижувачки е што овој неразградлив материјал може да влезе во органи и ткива“.

Истражувања со животни ја поврзаа изложеноста на ситни пластични честички со неплодност, развој на воспаление и рак. Научниците велат дека последиците по здравјето на луѓето досега биле недоволно истражени и сè уште не се познати.

“Ние не сакаме да паничиме, но загрижувачки факт е дека целиот тој неразградлив материјал што е насекаде може да влезе во човечки органи и ткива и да се насели таму. Сè уште не сме свесни за потенцијалното штетно влијание врз здравјето на луѓето”, рече Варун Келкар, студент. минатата година на биохемија на Универзитетот во Аризона, кој учествуваше во истражувањето.

Потребни се дополнителни истражувања

Иако постојат индикации дека пластичните хемикалии можат да ги оштетат органите за варење или да го поттикнат развојот на воспаление, научниците велат дека се потребни дополнителни студии за да се процени ризикот што тој им го носи на луѓето со целосна сигурност.

Некои претходни истражувања откриле микропластика во дигестивниот систем на животните и во нивната крв, лимфа и црн дроб.

Не е веројатно директен ризик по здравјето на луѓето од микропластика од козметички производи, како што се геловите за туширање, тврдат научниците од германскиот национален институт за проценка на ризик, објаснувајќи дека микрочестички со оваа големина не можат да навлезат во кожата, но предупредуваат дека завршуваат во околината, каде што најчесто се проголтани од животни.

Извор: index.hr