- Advertisement -
МакедонијаНовостиПравдаСветот на работникот

Здружение на пензионери: Се приклучуваме на протестот на КСС и даваме целосна поддршка!

Здружение - Работник
386views

Отворено писмо на Здружението на пензионери до Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија:

Почитуван Претседателе Ралповски,

Advertisement

Го пишуваме оваа писмо со цел да ја изразиме нашата поддршка за најавениот протест кој ќе се оддржи на ден 15.04.2021 година.

Сметаме дека борбата за работничките права исто така влијае и на благосостојбата на пензионерите и на оние лица чии интереси ги браниме.

Advertisement
Advertisement

Од друга страна сме сплотени во борбата за извојување правда со институциите, имајќи во предвид дека Здружението на пензионерите се бори за да го воспостави прибирањето на членарината од своите членови според законските регулативи, а како друг проблем е одбивањето на нашето барање од Министерство за труд и социјална политика, за исплата на еднократен ковид додаток на сите пензионери и постари лица кои немаат никакви примања.

Уште еден проблем со кој се соочуваме е несоодветниот начин на усогласување на пензиите, со кое се покажа дека пензиите во однос на порастот на просечната плата се паднати за 5% на ниво на Р.Македонија од 2018 година до 2020 година.

Ја поздравуваме иницијативата, ја поддржуваме согласно нашите можности и ќе се приклучиме на протестот.

Сметаме дека заедно сме посилни во борбата за одржување на веќе загарантираните права согласно законите и меѓународните конвенции на МОТ.

 ПРИСТОЈНА ПЛАТА ЗА ПРИСТОЈНА ПЕНЗИЈА

Со почит,

Здружението за остварување на

пензионерските права ПЕНЗИОНЕРИ КСС-ПСМ

 Претседател

 Марјан Спасовски

Advertisement