Како група студенти ја поттикнале НАСА да испраќа мисии на Марс?

На почетокот од 50-тите години германско-американскиот инженер Вернер фон Браун ги охрабрувал Американците да погледнат подалеку од Месечината. Неговиот амбициозен план, наречен „Проект Марс“, предвидувал испраќање луѓе на Црвената Планета во 1965. Според планот, би се испратиле 10 ракети со 70 астронаути.

Добро е што НАСА ја одбрала Месечината бидејќи проектот на Браун би ги убил сите астронаути. Фон Браун не знаел за смртоносната радијација во длабоката вселена или оскудната атмосфера на Марс. НАСА ги дознала овие факти откако почнала да ја истражува планетата со роботски летала. А човечките мисии на Марс изгледале сè понеизводливи со дознавањето нови информации.

Повеќе прочитајте на факултети.мк