НовостиСветот на работникот

Како поместувањето на часот влијае врз нашата продуктивност?

   Време за читање помалку од минута

Ноќта помеѓу сабота и недела часот се помести наназад, од три на два, и на тој начин добивме дополнителен час за спиење. Прејдовме на зимското сметање на времето, што значи дека ноќта е подолга од денот.

Кога луѓето ќе слушнат дека преминуваме на зимско време, често првата помисла им е дека за на работа ќе стануваат кога надвор се‘ уште е мрачно, како и дека нема да видат дневна светлина ниту кога ќе се враќаат накај дома.

Помалата количина на природно светло во текот на работниот ден може да влијае на продуктивноста, бидејќи тоа има директно влијание на будноста и вниманието. Освен тоа, сончевата светлина е важна за здравјето поради витаминот Д.

Повеќе за ова прочитајте на BIZLife.rs

Фото: Pexels