- Advertisement -
ПравдаСветот на работникот

Камионџиите во „лер“ – се чека меѓународниот договор за „мини карантин“

Камионџии - Работник
330views

Во текот на денот се очекува да се добијат првите санитарни потврди кои преку Макамтранс и Америт ќе ги добиваат камионџиите за така наречениот мини карантин за да може да се одблокира превозот на стоки.

Засега камионџиите се уште се заглавени по границите. Најголемите проблеми македонските камионџии имаат во Хрватска каде не се пропуштаат да поминат па сега се прават огромни гужви на Унгарската граница а оние транспортери што не успеале да ја заобиколат Хрватска сега се носат во тамошни хотели каде ќе треба да поминат 14 дневен карантин на сопствен трошок.

Advertisement

За да се надминат овие проблеми земјите од регионот утре преку видео конференција ќе се обидат да најдат решение како да се унифицираат постапките и мини карантинот да профункционира за да може да возат и да не запре транспортот на стоки.

Освен транспортот на стоки кој засега бележи 52% намалување на превозот големи загуби трпи и превозот на патници заради што се бара укинување на патарините.

Advertisement
Advertisement

Претставниците на транспортерите асоцијации  ги повикаа камионџиите да се придржуваат до правилата нивните фирми преку меил да побараат санитарна потврда, папките да се дезинфицираат,  да со носат ракавици, заштитни маски и заштита на обувките и да не се собираат во групи на граничните премини додека чекаат за транзит.

Извор: Канал 5

Advertisement