- Advertisement -
Наука

Марс е повторно зелен

259views

Марс е познат како Црвената Планета поради бојата на почвата. Таа е суво, прашливо и ветровито место, но тоа не било секогаш така. Планетата некогаш била многу влажна и на неа имало големи реки и езера. Доколку имало живот во далечното минато, тој бил богат и планетата била зелена.

Истражувачите неделава известуваат дека Марс е повторно зелен, но не затоа што ненадејно на него има живот, туку поради бојата на неговата тенка атмосфера.

Advertisement

Леталото „Трејс гас орбитер“, кое моментално се наоѓа на Марс, направило фотографија од зелениот сјај во атмосферата на планетата.

Повеќе прочитајте на факултети.мк 

Advertisement
Advertisement