Наука

Научниците се убедени дека ја решиле тајната за потеклото на мегалитите во Стоунхенџ

Научниците се убедени дека ја решиле тајната за потеклото на мегалитите во Стоунхенџ - Работник
456views

Научниците ја решиле тајната на Стоунхенџ, пронаоѓајќи го местото каде потекнувале повеќето мегалити што го сочинуваат овој популарен споменик во Вилтшир, Англија, благодарение на примерокот од камен-јадро што се чувало во Соединетите Држави неколку децении.

Геохемиските истражувања индицираат дека 50 од 52 големи светло-жолти камени блокови, познати како сарсенс, потекнуваат од местото Вест Вудс од 25 милји на работ од областа Вилтшир Марлборо Даунс, велат истражувачите.

Сарсен биле изградени во Стоунхенџ околу 2500 година п.н.е. Најголемот камен е висок 9,1 метри, а најтешкиот е 30 тони.

„Сарсенс формираат култен внатрешен круг и централна мегалитска структура (два вертикални камења кои поддржуваат хоризонтален камен) во Стоунхенџ. Тие се огромни“, рече Дејвид Неш, геоморфологот на Универзитетот во Брајтон, кој го водеше истражувањето објавено во „Напредок од науката“.

„Како се пренесени на оваа локација, подлежи на шпекулации“, додаде Неш. „Со оглед на големината на камењата, тие беа влечкани или префрлени на тркала до Стоунхенџ. Не ја знаеме точната рута, но сега барем имаме почетна и завршна точка“, додаде тој.

Трага на помалите камења од Стоунхенџ довела до Пемброкшир во Велс, оддалечена 250 километри, но не било можно да се идентификува потеклото на сарсен.

Клучните информации беа дадени од примерок од сарсен, изолиран за време на конзерваторската работа кон крајот на 1950-тите, кога беа вметнати метални потпори за стабилизирање на испуканите мегалити.

Основниот примерок беше дониран како сувенир на еден човек по име Роберт Филипс, кој работел за компанија вклучена во конзерваторски работи и беше на местото за време на дупчењето.

Филипс го зеде примерокот со себе кога емигрираше во Соединетите Држави во 1977 година, живеејќи од тогаш во Њујорк, Илиноис, Калифорнија и на крајот во Флорида, рече Неш. Во 2018 година, Филипс одлучи да го врати примерокот во Велика Британија за истражување.

„Се надевам дека заради она што го дознавме, луѓето ќе разберат повеќе за огромниот потфат за градењето на Стоунхенџ“, истакна Неш.

Извор: rs.n1info.com