МакедонијаСветот на работникотСиндикат

Најдено решение за исплата на договореното зголемување на платите на јавните универзитети

   Време за читање помалку од минута

Зголемувањето на платите во високото образование за 10 отсто од 1 јануари годинава што го договорија Министерството за образование и СОНК пред Нова година, ќе се реализира со измени и дополнувања на Законот за исплата на платите, а не со формирање синдикати и потпишување колективни договори

На предлог на четворица пратеници, Собранието денеска ја утврди потребата од носење на измени и дополнувања на Законот за исплата на платите по скратена постапка. Предлог-измените и дополнувањата на Законот ќе овозможат да се спроведе договорот што пред крајот на минатата година го постигнаа Министерството за образование и СОНК за зголемување на платите за 10 насто, не само во основното и во средното, туку и во високото образование, пишува порталот 360степени.мк.

Целосниот текст прочитајте го тука