ЕкономијаНовостиСвет

На Босанците им требаат речиси две просечни плати за да ја наполнат потрошувачката кошничка

   Време за читање помалку од минута

Синдикалната потрошувачка кошничка пресметана од Сојузот на независни синдикати на Босна и Херцеговина за месец мај 2024 година изнесува 2.950,10 км. Просечната плата исплатена во Федерацијата БиХ за месец март 2024 година изнесува 1.335,00 KM (последни податоци објавени од Федералното биро за статистика).

Минималната плата според Одлуката на Владата на ФБиХ е 619 КМ. Покриеноста на синдикалната потрошувачка кошничка со просечна плата е 45,25%, а со минимална плата е 20,98%.

При креирањето на потрошувачката кошница на синдикатот, земена е предвид просечната плата исплатена во Федерацијата Босна и Херцеговина, како и минималните трошоци за живот на едно четиричлено семејство составено од двајца возрасни и две деца, од кои едното е во гимназија а другиот во основно училиште. Храната учествува со 43,8 отсто во потрошувачката кошничка, пренесува Кликс.ба.